Landsleiren har inngått et samarbeid med en flymegler for å sikre at vi får mange nok flybilletter til de som skal på leir. Flykabalen er nå så godt som ferdig, og de aller fleste har fått sin faktura. Vi beklager at denne prosessen har blitt mye mer tidkrevende og mer rotete enn forventet. Det har vært gjort mye omrokeringer, og vi takker veldig for tålmodigheten – spesielt til alle de som har byttet avganger når vi har bedt om det!

Siste frist for endringer var 15. juni.

Vi presiserer at infoen nedenfor kun gjelder de som har bestilt billetter gjennom Aircontact, leirens flymegler. Hvis ikke annet er nevnt gjelder det samme om man har blitt plassert på charterfly eller rutefly av Aircontact.

Legitimasjon for flyreise
De som har gyldig legitimasjon, tar dette med seg. For dem som ikke har det, kan reiseleder fungere som en foresatt og gå god for den enkeltes identitet. Det samme vil gjelde for både rutefly og charter booket gjennom leirens flymegler. De som har bestilt billetter direkte hos SAS og Norwegian må følge de regler som de respektive flyselskaper har.

Pakking og bagasje på fly
Hver person vil kunne ha med seg 1 kolli à 20 kg innsjekket bagasje på flyet og 8 kg håndbagasje. Håndbagasjen må være innenfor målene 55 × 20 × 40 cm. I tillegg kan man ta med en håndveske, en liten bæreveske til PC e.l. Dessuten vil gruppene få 3 kg bagasje per deltaker til fellesutstyr. Dette samordnes i kolli på maks 20 kg. Det vil for eksempel si at en gruppe med 10 speidere kan ha 30 kg ekstra bagasje fordelt på 2 kolli. NB: De som flyr på SAS-fly bestilt via flymegleren, har fått en egen e-post om hvilke bagasjeregler som gjelder.

Når du skal pakke sekken din, er det fint om du pakker den så kompakt som mulig. Det vil si at alle reimer og annet utstyr ikke henger løst utenpå sekken. Slikt har nemlig en tendens til å sette seg fast når sekken sendes i bagasjesorteringsanlegget på flyplassen, og da kan du risikere at sekken din eller noe annet av utstyret ditt blir ødelagt på reisen. Flyene til Widerøe er ikke så store, så det kan bli problemer med mye bagasje. Løse deler som liggeunderlag osv. oppfordrer vil til å sende med gruppas fellesutstyr. Send gjerne så mye som mulig av annen bagasje med gruppas utstyrstransport.

Når du skal ut og reise med fly, er det også del gjenstander du ikke kan ha med om bord i flyet som håndbagasje, og det er også noen ting som heller ikke kan være med i den bagasjen du sender i lasterommet. Lover og regler for dette er felles for alle flyselskap i hele Europa. Informasjon om dette finner du best på nettsidene til Avinor, og du finner en direktelenke til bagasjeregler her.

Det er her viktig å vite at batteribanker må være i håndbagasjen, og at hoverboards, ståhjulinger og lignende ikke er tillatt å ta med om bord i fly.

Reisen til Bodø
Oppmøtetid på avreiseflyplassen er minimum 90 minutter før flyavgang. Dette er for å sikre at alle kommer seg gjennom sikkerhetskontrollen til nødvendig tid. Hver gruppe er selv ansvarlig for at deres speidere rekker flyet. Reiseleder henvender seg i skranken, og alle speiderne sjekker inn i skranken etter navn (skranken vil ha navnelister). Her får man boardingkort og leverer innsjekket bagasje. Etter dette går dere gjennom sikkerhetskontrollen og til den utgangen flyet skal gå fra.

Når dere ankommer flyplassen i Bodø skal speiderne bare gå ut av flyterminalen til merket samlingsplass for samlet gange til leirplassen. Gåturen til leirplassen tar ca. 45–50 minutter. Innsjekket bagasje blir lastet på biler og fraktet til leirområdet.

Reisen hjem fra Bodø
Ved avreise fra Bodø vil alle charterflybilletter og bagasjelapper bli skrevet ut på forhånd og delt ut på leiren dagen før avreise. All bagasje vil dermed bli merket med rett tagg og passasjerene vil få utlevert rett boardingkort før de kommer til Bodø lufthavn. Dette er for å unngå kø/blokkering på flyplassområdet og slik at gruppa kan gå rett i sikkerhetskontrollen. Samtidig som boardingkort og bagasjelapper blir delt ut til lederen, vil han få informasjon om hvor og når bagasjen skal leveres (på leirplassen). Bagasjen blir fraktet til flyplassen og levert der. Bagasjen hentes deretter ut igjen ved ankomst på hjemflyplassen.

Speiderne går til flyplassen slik at de er der 90 minutter før avgang. Speiderne går direkte til sikkerhetskontrollen og til den utgangen flyet skal gå fra. Det vil bli satt opp en stand fra Nord 2017 – både for informasjon ved ankomst og som et punkt ved avreise der man kan levere inn objekter som ikke kan bli med gjennom sikkerhetskontrollen. Disse blir merket med navn, slik at det er mulig å få dem tilsendt i ettertid.