SJØVEIEN TIL NORD

TEKST: MARKUS FAGERHOLT | FOTO: STIG BRØSTE

Når Nord 2017 starter for de fleste av oss, har en god gjeng allerede vært ute på havet i opptil to uker. Sjøspeidernes armada seiler fra Kristiansand til Bodø med stopp innom flere norske havner.

Når Speideren ringer Bjørn Einar Jensen, som er leder for armadaen, er han på inspeksjon på Norges speiderforbunds seilskute «Havbraatt» for å gjøre det ukentlige vedlikeholdsarbeidet på skuta. Han forteller ivrig om turen oppover: – Vi vil reise på tokt fra Kristiansand, men armadaen starter egentlig formelt i Sandnes. Vi bruker rundt to uker på turen opp. Bjørn Einar forteller videre at toktet er fullbooket for de båtene som til nå er påmeldt. Med på turen blir Norges speiderforbunds egen «Havbraatt» og syv andre båter fra blant annet flere sjøspeidergrupper.

– Det er typisk for oss sjøspeidere å reise til leir på havet, sier den engasjerte skipperen. – Vi gjorde det til jamboreene i England og Sverige, og vi har gjort det på flere nasjonale arrangementer her hjemme i Norge. Alle båtene som er med på armadaen fra sør til Nord, skal bli brukt under leiren. Skipper Bjørn Einar Jensen og kompani brenner for å vise frem sjøspeiding og for at vi landkrabber også skal få prøve oss. Derfor vil mange speidere få muligheten til å delta på Vannvittig, sjøspeidernes egne aktiviteter på leiren. Båtene vil ligge ved kaia i Bodø sentrum, og herfra vil det bli flere spennende utfordringer å prøve seg på for patruljene.

BLI MED PÅ TOKT ETTER LEIREN

Etter leiren vil «Havbraatt» dra på minimum to ukestokt i Nord-Norge – først ut til Lofoten fra Bodø og deretter rundt om i Lofoten. Her er det mulig å melde seg på, også for den som ikke er så båtvant. Alt som kreves er at du er minst 13 år, kan svømme, og har godt humør og redningsvest! Havbraatt skal bli i Nord-Norge til over vinteren før den setter kurs mot et nytt område til neste år.

På nord2017.no vil du kunne følge reisen nordover, slik at alle norske speidere kan følge armadaen på reisen. – Sjøspeiderne gleder seg til å dele noe av sin leiropplevelse og sine aktiviteter med alle norske speidere til sommeren! avslutter Bjørn Einar.

Fakta om armadaen:

  • Avstanden Kristiansand–Bodø sjøveien er ca. 1360 km eller 755 nautiske mil.
  • Turen tilbake rundt Lofoten blir 1650 km eller ca. 900 nautiske mil.
  • Inklusive seilasene i Bodø tilbakelegger skøytene 2000 nautiske på toktet, og det blir rundt 3700 overnattingsdøgn om bord.